Klass ett, vagn två.

30 05 2008

Eugen Ignatius Bratt höll andan. Huliganen som passerade med bara några centimeters marginal parkerade sig med en duns i sätet på andra sidan gången. Ibland har man tur tänkte Bratt som ännu hade fönsterplatsen på sin sida ledig. Han bävade för vad som månde stiga på i Skövde. Troligen en representant ifrån den vältaliga menigheten. Någon dansbandsälskande lantis med gödsel under naglarna på väg till det årliga fackmötet i Stockholm. En människa utan finess och förfining. En människa som dricker cabernet sauvignon ur box. Inte civilisationens vite riddare direkt. Bratt sneglade på huliganen i sätet bredvid som rotade i sin ryggsäck och tänkte att nu letar han väl efter sina öl. Eller ett järnrör.  

En gång i tiden kunde man åka första klass med klass tänkte Bratt, man kunde vara säker på att kreti och pleti fick trängas i boskapsfinkan tillsammans med de andra kreaturen, men de tiderna var nog för alltid förbi. Direktör Bratt var inte speciellt förtjust i att åka tåg alls. För mycket värdefull tid gick till spillo. Han föredrog att flyga. Men han kunde inte sticka under sätet med att han satt ganska bra. Gott om plats för benen och vagn två var som vanligt glesbefolkad. Boskapsfinkan längre bak var naturligtvis packad till bristningsgränsen av studenter och medelklena och snåljåpar. Folk som inte hade något företag som kunde pynta biljetten åt dem. Hela första klass var däremot halvtom till följd av SJ:s miljöfientliga biljettprispolitik. De billiga plåtarna försvann illa kvickt och för den som inte hade läder nog att lassa upp en tusenlapp för en enkel återstod bil eller buss för Stockholmsresan. Undrar hur ”miljöföretaget” SJ tänkte där funderade Bratt.

Den ”gode fotbollssupportern” i sätet på andra sidan gången hade rotat färdigt och plockade upp en dator ur väskan. En sådan där Macintosh av senare modell. En likadan som hans dotter, SAR-arkitekten, hade. Dra på trissor tänkte Bratt som redan hade räknat ut apan som varken läs- eller skrivkunnig. Bratt kikade försynt på skärmen och noterade att huliganen verkade jobba med någon form av marknadsföring. Det förklarar saken, tänkte Bratt. Sådana där reklamare kan ju se ut och bete sig lite hur som helst, men de tjänar ju hyggligt med pengar och kan med lite god vilja föra sig i möblerade rum trots sin uppkomlingstypiska smaklöshet. Eugen Ignatius andades ut och insåg att sätet till vänster fortfarande var tomt trots att de just passerade Skövde. Det finns en gud trots allt tänkte han. Förtroendet för SJ:s första klass hade återställts en aning. Kreti och pleti i sin värsta form trängdes fortfarande i finkan.

 

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

30 05 2008
Buteo Buteo

Du har åkt samma tåg som jag, hör jag. SJ – en ständig källa till blogginlägg :)

30 05 2008
kontaktmannen

Det är tack och lov inte bara stela överläppar i vagnen. Har sällskap av två reklamråttor som ska på Kisskonsert också.

30 05 2008
Kontorschefen

FY FAN VA BRA! väntar med spänning på romanen…
skriv ett nytt inlägg ikväll. och gärna rapport efter dagens upptåg.

2 06 2008
Magnus Lundin

Spännande kompis! Man kan nästan tro att du lever på att skriva. Och huliganen; det var la du?

Keep on!
M

2 06 2008
kontaktmannen

•Magnus.
Jo, tjena. Jag skulle önska att det vore den främsta födkroken. Om sanningen ska fram lever jag på att sitta i telefon.
Huliganen, den otäcke våldsverkaren som inte hade i den förnämliga vagnen att göra var precis som du misstänkte, jag.

Rock on.

2 06 2008
Fredrik

Spännande! Men varför åker du 1:a klass?

2 06 2008
kontaktmannen

•Fredrik. För att jag kan, höll jag på att skriva.
Det finns flera anledningar. Dels har jag kanske mer gemensamt med Eugen Ignatius än vad jag egentligen vill erkänna. Man kan heller inte förneka att komfortskillnaden är stor. Dessutom är ofta förstaklassbiljetterna billigare.
Jag brukar dock göra en folklig trevare genom att boka i vagn två. Hade jag varit riktig mallig skulle det bli första vagnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: