Bevare mig för fåfänga despoter.

24 07 2008

Snart är det OS. Det har väl knappast undgått någon. Allt måste bli perfekt för detta är det moderna Kinas chans att hävda sig gentemot dem som betraktat landet som en schyst produktionsplats. Förutom ett storstilat idrottsöverdåd kan vi också förvänta oss ett propagandiskt spöregn från Partiet (de som bestämmer i Kina och gärna använder OS som en bekräftelse att de lyckats med sitt styre och nu är ett samhälle fullt i klass med vilket västeuropeiskt land som helst när det kommer till exempelvis demokrati och mänskliga rättigheter). Så långt egentligen inget konstigt. Partiet beter sig som vilken simpel bananrepubliksdespot som helst. Problemet uppstår när man ställer sig oförstående till att ingen tycker att man är en schyst stat på något sätt utan alla bara är på jakt efter den där interna marknaden på en rund miljard glada konsumenter. Den patetiska Love China-kampanjen är ett tydligt exempel på denna bristande insikt.

På sätt och vis fungerar ett land och uppfattningen om det ungefär som vilket varumärke som helst. Svårare än så är det faktiskt inte. En företagsledningen kan inte genom sina genomskinliga intentioner putta varumärkesvärdet uppåt. Det spelar ingen roll att man i sina reklamfilmer bedyrar att man är ett schyst företag med coola produkter. Lika lite som att det hjälper för en diktatur att protestera mot hur man blir framställd i exempelvis andra länder. I totaltransparensens tidevarv hjälper det föga med stela leenden, munkavle på journalister och lönnmord på oliktänkande. Speciellt om de oliktänkande består av mer eller mindre resten av världen.

En annan lustig aspekt i det hela är att kinesiska myndighetspersoner (och exilkineser) verkar bli stötta över när diktaturpassningar görs. Hur hänger det ihop egentligen? Det finns väl ingenting i det kinesiska samhället som bygger på finkänsla? Inte som jag noterat bland människors beteende i alla fall. Finessrikedomen är lika stor som hos en fotbollsklack. Därför betvivlar jag politrukernas ärlighet när de går ut och hotar sina antagonister (människorättsorganisationer) och kräver ursäkter för ”olämpliga” formuleringar och framställningar. 

För det första blir ni inte alls orättvist behandlade. Ni får precis vad ni förtjänar, precis som alla andra varumärken OCH nationer. För det andra blir ni inte alls sårade. Ni bara spelar. Be om ursäkt och lämna över makten genast.

Att vissa regimtrogna löss har mage att personligen hota folk som inte sväljer charmoffensiven är ytterligare ett bevis för att nödvändig moralisk mognad saknas. Lysande exempel på detta finns här.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

28 07 2008
Dabitch

En länk till – det är mer än bara elaka kommentarer som har pågått. Just to make that clear, liksom.

http://resume.se/nyheter/2008/07/23/adlands-grundare-hotas-for/

29 08 2008
Dabitch

Ännu en uppdatering – Röda Korsets uttalande:

http://resume.se/nyheter/2008/08/28/roda-korset-staller-sig-ba/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: