Bjurwald borde blogga.

1 08 2008

Hej journalist. Tänkte upplysa dig om att du faktiskt har ett ansvar för det du skriver. Om du nu har någon tillstymmelse till yrkesstolthet i kroppen kanske du borde tänka innan du vräker ur dig vad som helst, och framförallt på vilka ställen du gör det. Du förstår, det finns ganska många människor i detta stolta land som konsumerar tryckt media helt okritiskt. De tittar även på nyhetssändningar och sväljer innehållet helt komplett okritiskt. Därför kan det bli lite problematiskt när en journalist inte förstår konsekvenserna av sitt skrivande. 

Ledarsidan i DN är ett bra exempel. Där bör det finnas politiska debattinlägg och andra partsinlagor som kanske kommer från tidningsledningen eller i undantagsfall deras kompisar. Denna sida är inte en arena där aningslösa journalister ska leka åsiktspolis och göra bort sig och hela tidningen på samma gång. Visst måste det finnas utrymme för personliga åsikter, men rent dravel hjälper knappast tidningen att behålla sin vacklande trovärdighet.

Ett bra tips när man skriver en debattartikel är att fundera över syftet och vilket mål man har med inlägget. Helst bör målet, eller för den delen måltavlan vara en (1). Att skjuta på flera förbipasserande ankor är ingen hit. Det gör bara läsaren förvirrad. Och att författaren till inlägget framstår som ännu mer förvirrad. Att skriva en text som avslöjar allvarliga inre konflikter hos författaren är helt enkelt inte bra för det personliga varumärket. Sen kan det nog vara en bra idé att inte vara alltför plump och tendensiös, att man försöker hålla sig till ämnet. Detta brukar de flesta som gått en adekvat skrivarutbildning klara. Att fäkta vilt och hänga ut stora grupper av människor gynnar sällan syftet. Såvida man inte är en populist, förstås.

Den som klankar på judar, negrer eller exempelvis araber kommer med största sannolikhet att bli anklagad för att vara rasist. Det är nog bra, för även om det finns fog för kritiken (inte speciellt många människor är riktiga rasister när det kommer till kritan utan detta är mest en bekvämlighetsetikett debila journalister gjort till allmän uppfattning) är det inte lämpligt att generalisera så grovt. Dels sårar det många människor som inte stämmer in på stereotypen, dels förolämpar man folk som vet att stereotypen inte stämmer, åtminstone inte så bra att man kan kosta på sig att generalisera grovt på ledarsidan i DN. Ungefär lika dumt är det att kalla bloggosfären för ”specialklass” och ”bloggsörja”. En sådan generalisering leder bara till att författaren framstår som dum i huvudet. Och att framstå som dum i huvudet är extra dumt om man faktiskt hade något vettigt att säga, exempelvis att unga tjejer borde kunna gå på disco utan att bli antastade.

Så, för att göra en lättare kommunikationsanalys har Lisa Bjurwald gjort bort sig med sitt bidrag på ledarsidan i DN som handlade om bloggare. Hon har varit fördomsfull, uttryckt sig plumpt och gjort en avledande manöver bort från det syfte hon förmodligen hade med artikeln, att försvara unga tjejers rätt till sitt kön, att särskriva och vara helt otroligt kopiöst korkade i sina modebloggar.

Såvida inte syftet var att linkbaita och skaffa sig ett namn över en natt för Bjurwald. I så fall lyckades kampanjen ypperligt bra. Men det var inte tack vare Bjurwalds fantastiskt välskrivna text utan snarare det beklagliga faktum att hon fick bedriva personvalskampanj på sidan fyra i Sveriges i särklass (ungefär samma sak som specialklass, Lisa) malligaste morgontidning. Då kan man istället undra vad wonderboy Jonas Bonnier tänker göra åt saken.

Summerat gör detta Lisa Bjurwald till en olämplig ledarskribent, för hon har inte insett sitt ansvar som besutten journalist. Hon förstår inte att folk (de som åsyftas är de som kanske vill blogga om sitt bröllop och som artikeln ej var tänkt att såra) relativt okritiskt sväljer det som står i tidningen. Hon borde istället börja blogga, eftersom denna kanal (åtminstone enligt henne själv) inte ställer några krav på varken språket eller innehållet. Hennes blogg skulle säkert göra succé och troligen locka till sig tiotals likasinnade per dag.

Välkommen till bloggsörjan Lisa.

För dig som missat denna pikanta historia. Här är några fler felstavande, särskrivande träskpaddors syn på samma sak:

Deep ed, Samesame, Bullshit bulletin, Betaalfa, Udda nyheter, JMW, Badlands Hyena, Blogge, Basic Personligt, Självförsvarsbloggen, Satmaran, Åsiktstorped, Alter Ego

Annonser

Åtgärder

Information

8 responses

1 08 2008
deeped

*flinar*

1 08 2008
deep.edition » Bloggsörja

[…] Kontaktmannen har särskrivit en felstavad 101 till journalister när det gäller […]

1 08 2008
Daniel Brahneborg

Personligen siktar jag mest på en image som ”distignerad äldre herre”, och ligger jag istället på nivån ”felstavande särskrivande träskpadda” har jag förmodligen lite grand att jobba på, men det gör ju ingenting.

1 08 2008
Svenska bloggare fick på pälsen | Självförsvarsbloggen

[…] Kontaktmannen uppmanar Bjurwald till att börja blogga – Bjurwald borde blogga » Dela med dig av […]

6 08 2008
Joshua_Tree

Brutalt bra! Det här är nog det bästa jag har läst om Bjurwalds klavertramp, och då har jag ändå läst några stycken. Consider yourself bevakad.

6 08 2008
Dabitch

Roligast var ju att min mamma ringde mig och sa ”kolla bjurvalds ledare i DN, den är jättebra!”

Hon talar inte till de som faktiskt har hittat icke-särskrivande bloggar, eller varit med ett par hundra månvarv. Hon talar till folk som min mamma, vars enda promenader runt Sveriges bloggvärld via Knuff.se har lett dem till att tro att vartenda inlägg finns på Metrobloggar och länkar till senaste Aftonbladet ”scoopet” om Britney Spears.

Vissa dagar är hitlistan på knuff otroligt deprimerande. Det är inte konstigt att folk får fel intryck ibland.

Det är inte lätt att hitta guldkornen när de överröstas av rent strunt.

Blev riktit glad när FRA debatten ficks Knuffs sidor att befolkas av folk beväpnade med egna åsikter för en gång skull.

6 08 2008
Dabitch

satan, så stavar man fel. Nu klassas man väl ut för det.

6 08 2008
kontaktmannen

Tack Josh, det värmer. And it works both ways.
Dab: knappast. Du är ju AD. Ni har lite lösare boliner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: