Vem har rätt att blogga?

27 08 2008

Detta är en filosofisk fråga, inte en juridisk om någon nu trodde det.

Kvalitet är som bekant ett svårt begrepp även när man pratar om tekniska produkter. Så att försöka kvalitetscertifiera bloggar är inget annat än befängt. En blogg kan skrivas av ett antal olika anledningar. Somliga vill ventilera och provocera. Andra vill utbilda och entusiasmera. Någon kanske vill dela med sig av sitt ohälsosamma modeintresse och någon annan vill bara ha uppmärksamhet. Så mycket som möjligt. Hursomhaver finns det inget facit. Gillar man en blogg kan man läsa den. Annars går det bra att låta bli.

Vi som är av den gamla världen har ofta svårt att förstå detta synnerligen enkla faktum. På gammelmedias redaktioner är man gamlast av de gamla. Därför dyker det ibland upp lustiga artiklar när de gamla journalisterna minsann ska visa att de är med i matchen, nyhetsbevakare att räkna med och inte alls halvobsoleta gamlingar som i en handvändning kan ersättas av någon osnuten bloggare.

Dagens Media är förmodligen juvelen i kronan bland bloggbelackarna. De är t o m värre än DN:s ledarsida. Här försöker man efter bästa förmåga göra Se och hör-artiklar utav bloggares inlägg. Nina har exempelvis fått sig både en och två slängar av sleven. Detsamma gäller Klaus-Peter. För att inte tala om Niclas.

Paradoxalt nog vädrar personalen sina mer ljusskygga åsikter i DM:s egen blogg ”Köksveckan”. Här kan man läsa en helt annan sorts journalistik, exempelvis personangrepp och osakliga påhopp som annars inte är brukligt i artiklarna. Stundtals är även inläggen halvt anonyma. Hela förfarandet är egendomligt och det får mig att undra hur DM funkar som branschmedia. Hur ställer man sig till begreppet ”konsekvens”? Tidningen har en allmänt avog inställning till bloggare, men har ändå en redaktionsblogg. Hur motiverar man det? Man anser att bloggare saknar respekt för det publicistiska, men Köksveckan kryllar av personangrepp. Gäller andra regler i bloggen? Får man skriva lite vad som helst där, en blogg är ju liksom ändå inte på riktigt? Någonstans mellan artikelraderna finns också inställningen att det vilar något dagbokspatetiskt över bloggaren. Men kolla nivån och tonen på inläggen i Köksveckan, då.

Att vanligt folk (läs ”sossarna inom reklambranschen”) inte har något hyfs får man nog ta. Det är inte så att vi är kända för att attrahera den bästa sortens människor. Vad jag inte alls förstår är varför man måste fästa så jävla stor vikt vid bloggrens härkomst. Är man en sämre bloggare och människa för att man bor på Östermalm? Tillhör man då automatiskt överklassen och är distanserad från folket (de som söderkisarna med 50 månatliga papp i kuvertet är såååå hysteriskt bra på att tolka) Gäller detta samband i så fall även journalister? Är Claes de Faire en dålig journalist för att han är lite brackig?

Att innehållet kritiseras må vara en sak, men i de flesta fall handlar kritiken om variabler som är svåra att påverka även för den som gärna vill göra idioter till lags. Kanske borde den extremt okreddige Kontaktmannen flytta till Angered.

Annonser

Åtgärder

Information

17 responses

28 08 2008
ML

Är Angered något slags tillhåll för den kreddige?

28 08 2008
Ulrika Good

Men du bor ju redan på Hisingen ;-).

28 08 2008
Anjo

Jag tycker att jag attackeras för jävla lite. Är det för att Olskroken är kreddighetens centrum eller vad?

Intressant inlägg, för övrigt.

28 08 2008
Kontorschefen

Man kanske skulle börja blogga. Straight out of Örgryte…

28 08 2008
Inte Börje

Gamlast? Hahahaha. Ett tips: stavning.

28 08 2008
Nina

Jag tycker att jag har rätt till att blogga, vart jag än befinner mig.
För övrigt ska all kredd till Haga.

28 08 2008
kontaktmannen

Ha ha ha på dig själv Börje (inte, alltså). Man skulle nästan kunna tro att du är både gammal och beläst. Om du inte hade lagt krokben för dig själv och klagat på stavningen. Formen ”gamlast” må inte existera, men det är främst ett böjningsfel, inte ett stavningsfel. Om det funnits ett ord som heter ”gamlast” skulle det troligen stavas precis som jag gjort.
Ett litet tips i all välmening: Kom ihåg inget sker av en slump och att det är jag som är copywritern.

Thank you for reading Kontaktmannen.

28 08 2008
deeped aka Niclas

Tips stavas bara med ett p. ;) Sen tror jag att Börje är gamlast. Av alla.

28 08 2008
Peter Soilander

Intressant inlägg, skönt med någon som tar tid att skriva redaktionella inlägg. Tack!

28 08 2008
Josef Boberg

Hmmm… – Apropå det här eländet med personangrepp – istället för inlägg och kommentarer om sakfrågan/frågorna som sådana.

Måhända kan det härnföras till att vederbörandena ej har en susning om att: ”Det Wi tänker/talar/skriver om någon eller några andra – det tänker/talar/skriver Wi ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan MINST lika mycket !”

Tänkvärt ? :-)

29 08 2008
Helena Palena

Grindvakterna på tidningarna kan numera slänga sig i väggen. Klart att gammelmedia är rädda – dom blir ju akterseglade. Jag är i alla fall min egen redaktör på bloggen! Ha, ha, ha…

Jag undrar om Carl Bildt bloggar som privat- eller myndighetsperson. Jag har ställt frågan på hans blogg – nu ska jag skutta dit och kolla om han har svarat.

Ett läsvärt inlägg har du skrivit. Det finns mycket skit i bloggvärlden – men också guldkorn här och där.

29 08 2008
kontaktmannen

Alla lite ruffiga stadsdelar är tillhåll för creddiga.

@Ulrika: Jo, men jag bor ju på landet…
@Anjo: Det vet du.
@Kontorschefen: Det vore sannerligen på tiden.
@Nina: Hälsa dina yuppiekompisar.
@Peter & Josef: Tack och välkomna hit.

@deeped: Tack (*jävla iphone*)

29 08 2008
Fredo

Journalister är rädda för bloggare för att de (vi) har förmånen att utnyttja yttrandefriheten mer än någon annan grupp i sammhället. På gott ont har det visat sig. Men håll med om att det är mer spännande att balansera på eggen av ett samuraisvärd än att hasa sig fram i Foppatofflor på en upptrampad stig?

29 08 2008
kvinnotankar

Som bloggare så har man redan stuckit ut hakan när man trycker på ”publicera” knappen. Sedan kommer alla kontrollanter, åsiktsinnehavare eller för den skull intellektuella. Alla vill vara med och alla anser sig ha rätt.
MEN de viktigaste personerna är de som tittar in och läser, funderar en stund för att sedan diskutera emot eller kanske rent av hålla med :) Men man tar du upp innehållet.
Tyvärr finns det alldeles för många som gör som ett par redan gjort här. De letar stavfel eller sakfel.
Bloggare borde lära sig att vara toleranta. Men det finns alldeles för många ”troll” som bara vill förstöra.
Som svar på DIN fråga så ska det naturligtvis inte ha någon betydelse var man sitter med sin dator, för ingen vet ju ändå om det är sant. Du kan bo i Haparanda men registrera dig på ”Liiidingö”. Hrmm det kanske man skulle gjort?!

29 08 2008
kontaktmannen

Ibland handlar det säkert om geografisk placering, men de flesta ljusskygga har mest problem med den sociala härkomsten. Den så kallade överklassen (alla som inte har två arbetarföräldrar) saknar bloggrätt enligt trollen. Det verkar funka ungefär som journalistik där riktiga reportrar alltid har hjärtat långt upp i vänster armhåla och ljuger ihop sin populism å proletariatets vägnar.

29 08 2008
deeped aka Niclas

@kvinnotankar: jag tror nog att lorden klarar av att jag rättar ett stavfel – han brukar rätta mig å det grövsta :) – det är sånt som är kärlek :D

30 08 2008
New Materia

Jag trodde att en ”riktig” blogg skulle ha minst ett troll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: