Vi dumförklarar fotografen.

14 09 2008

Humor är populärt inom reklamfilm. Eller rättare sagt, utan humor blir det i allmänhet ingen reklamfilm alls. Frågan är bara vem som ska stå för komiken och vem som ska flabba. De flesta företag är måna om att det är deras kunder som ska skratta och företaget (och de anställda mot sin vilja?) vara den som jönsar sig. Att sparka på sig själv är i regel publikfriande och vitnar om distans. Andra företag gillar att skratta åt konkurrenterna och en tredje kategori faktiskt åt kunderna. 

Scandinavian Photo verkar vara ett sådant företag. Det är de som utrustar fotografen. De kör för tillfället en reklamfilm på bl a TV4 där man kan se ett gäng fotografer ute i bushen lurpassandes på några säkert rara fåglar. Plötsligt dyker det upp en väldans främmande fågel bland fotograferna: En fotograf utan kamera som ”luftfotograferar” fåglarna. Alltsammans till de andra, välutrustade (av Scandinavian Photo) fotografernas stora förvåning.

Jag undrar hur de tänkte, byrån och kunden. Förmodligen hade de hört att humor är kul och en viktig ingrediens när man gör reklamfilm. Frågan är om man kommer undan med en hur dum och osannolik situationskomik som helst bara för att man försöker vara lite rolig. Finns det någon på hela klotet som skulle ge sig ut i skogen och låtsasplåta? Det vore ett egendomligt beteende även för en sinnessjuk. Hade det inte varit bättre om muppen i turisthatten plockade fram en engångskamera och gjorde sina taffliga plåtningsförsök? Eller kanske ett riktigt gammalt 1800-talshärke till kamera? I så fall hade Scandinavian Photo kunnat komma undan med i alla fall ett uns av hedern i behåll. Nu är filmen så jävla dum att de ansvariga borde avkrävas ett urinprov.

Undrar om fotografer tycker att filmen är kul?

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

15 09 2008
Christian

Du får hålla kolla i Scandinavians blogg.
http://www.scandinavianphoto.se/PhotoBloggen/default.aspx?bID=8373065

15 09 2008
Ulrika Good

Och logiken lyder: Låtsaskameran väsnas mer än de riktiga kamerorna så den skrämmer bort fåglarna.
Som sagt, läge för urinprov på upphovsmännen.

15 09 2008
Fredo

Att kalla den där filmen humor är ett hån mot alla som arbetar med humor professionellt. Jag såg den tre gånger och upptäckte inget nytt jag trodde jag hade missat första gången. Surt.

15 09 2008
Kontorschefen

kvalar inte denna in under ”lokal reklam”? har för mig att den gick i ett block tillsammans med andra taffliga produktioner från mindre företag i västsverige. det är något speciellt med tv4 och det lokalproducerade. som om ribban är någon meter lägre än stefan holm-nivå. men att det är OK i alla fall. är det produktionsbolagen (i göteborg???) som inte förmår att prestera bättre eller kan vi skylla på kunderna?

18 09 2008
Silverfisken

Nej

18 09 2008
kontaktmannen

Misstänkte det.

25 09 2008
Dabitch

Producerat av Scandvision AB i Malmö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: