Bögbloggen Kontaktmannen.

16 10 2008

Hej kids. Nu blir det semantik. Det verkar ju vara populärt med homoprefix i medievärlden nuförtiden. Folk med både begränsad begåvning och svårstavade efternamn slinter men tungan i tv och har inte ens vett att be om ursäkt efteråt. Vidare tycker man även inom pokervärlden att en taskig hand är att associera med en homosexuell mans. Man undrar varifrån detta regressiva beteende kommer. Är det homofobi, skräck för det avvikande som är förklaringen? Troligen inte i de flesta fall. Så kallade moderna människor brukar klara av att samkönade vänslas. Förmodligen finns svaret i aningslöshet och oförmåga att sätta sig in i någon annans situation. 

Självklart ligger en del av sanningen i det avvikande. På varenda skolgård är ”din jävla bög” ett populärt okvädesuttryck och de flesta utövare reflekterar säkert inte speciellt mycket över ordvalet. ”Bög” är synonymt med exempelvis ”idiot” och andra uttryck för ringa begåvning. Det hela har inte speciellt mycket med sexuell läggning att göra, men vad spelar det för roll? Det låter väl lika illa ändå?

Visst finns det ett antal överkänsliga homosexuella därute, speciellt inom media, som gärna gråter sina störtfloder över samhällets omänskliga heteronormativitet och att vardagen bara är uthärdlig i Melodifestivaltider. Men när kallade du någon ”ditt jävla hetero” senast?  

Extra intressant blir ämnet när vuxna människor, vi som ska föreställa mogna och förståndiga, använder uttrycket ”bög” som skällsord. Vi som vet att sexuell läggning inte är något man väljer. Vi som uppfostrar våra barn och lär dem att alla är lika mycket värda. Hur trovärdiga är vi när vi låter vårt svagsinne grassera i media på bästa sändningstid? Vad säger det om vår människosyn? Och vad säger det om vårt språksinne? Vi borde väl klara av mer relevanta sammansättningar?

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

16 10 2008
Fredric

Pokervärlden. Jag låter bli att kommentera den så riskerar jag inte att få fängelse för grovt förtal och ärekränkning.

Ett ord jag kan sträcka mig till och som jag hoppas ingen tar åt sig av är ”miffo”. Jag får i alla fall bilden av en liten orange lergubbe med ett stort och ett litet öga och som är trög och i vägen. Joro, så att.

16 10 2008
Berg

Intressant ämne det där.

Spontant tror jag tror att det är lätt att läsa in för mycket i det hela, att peka med hela armen på t.ex. Simone de Beauvoirs idé om att den ”andre” får stå för en massa egenskaper som normen vill distansera sig ifrån. Man kan påstå att det fortfarande är så, och att det bara lyser igenom i språket.

Men det går ju knappast. Längre än så har vi allt kommit. Jag tror bara de här uttrycken är bagage som vi bär på. Kommer inte att finnas kvar så länge. Utom i killarnas omklädningsrum som är en homosocial sfär i sig, och kanske i pokertidningar, enligt samma princip.

Komikern Louis C.K. gör förövrigt ett bra stycke om just det här i sin nyaste standup: http://www.youtube.com/watch?v=OPZbBvmB1KA
”Quit being a faggot, and suck that dick.”

18 10 2008
deep.edition » Ignorans och idioter

[…] kniven i lådan” stämmer väl överens med hennes personlighet. Helt enkelt fanns det inget annat val för TV4: Katrin Zytomierska var en osäkrad handgranat som när som helst kunde sprängas i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: