SVT gör bort sig igen.

5 11 2008

För ovanlighetens skull vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Det lutar mot att gråta. Den svenska malliga aningslösheten firar nya triumfer och givetvis är det den statsfinansierade vänstertelevisionen som agerar megafon. Skämtet heter Halal-tv och går mest ut på att tre tjejer i hucklen springer runt och letar efter mer eller mindre obefintliga orättvisor med lupp och intervjuar det ena kötthuvudet efter det andra. Ungefär som vilken nyexad journalist som helst.

”Halal” betyder inte som man först kan tro att skära av strupen och låta förblöda. Det betyder ”det som är rätt”. Halal-tv är alltså tv som är rätt. Rätt vadå? Utifrån detta skulle man kunna misstänka att programmet handlar om muslimer och deras integreringsproblem i samhället. Men så är det inte i första hand. Trots den överslöjade inramningen så det är faktiskt allmänna klasskillnader som ska stå i fokus. Och det är helt otroligt att socialist-tv släpper igenom konstaterandet att just dessa klasskillnaderna ökade som mest när Mona och hennes kompisar hade makten sist. Det politiskt korrekta alternativet för folk i förorten som alltid månar om den lilla människan och hennes rättigheter. Men spinndepartementet ansåg nog att all publicitet är god publicitet och hucklebrudar grillar mjukare än Janne Josefsson. Synd att epitetet ”Tomhylsan” är upptaget, Mona. Denna överraskande nyans utjämnas visserligen med att en kommunist får spela mannen på gatan i en annan intervju.

Frågan är vad SVT tror att de ska åstadkomma med programmet? Att acceptansen för det avvikande ska öka? Att det är bättre att klappa sig på bröstet istället för att skaka hand? Att Greta Bingo ska bli mer positivt inställda till araber för att biljettkontrollanten bär slöja? Eller att det känns bättre att få en P-bot av en kille i Talibanskäggg?

Halal-tv förvärrar det man säger sig motverka. Det är en cynisk produktion, orkestrerad av medelålders bleka, kristna sossar som kommer att öka den klyfta man säger sig vilja överbrygga. Till sin hjälp har man tre lika revoltsugna som bortskämda tjejer av lämplig etnicitet som knappast förstår vidden av sina insatser. Kanonmat.

Så, bra jobbat SVT. I er strävan att skapa så kallad public service har ni återigen kört huvudet i spannen. Halal-tv är ungefär lika obegåvat som Fri television-kampanjen. Som Carl -jag reagerar i affekt, trots att jag borde veta bättre- Hamilton uttryckte det ”De enda som jublar är Sverigedemokraterna”. Men det kanske var det som var syftet?

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

10 11 2008
Mårten

Väntar du på kommentarer innan du skriver igen, eller? ;^)

Jag tror helt enkelt att detta är en del av en mycket större fråga som ingen riktigt vill ta tag i och lyfta upp. Det handlar som vanligt om religion, vi och dem. En infekterad fråga om integration som ingen riktigt vill röra vid, bland annat på grund av risken att det ska kasta en skugga av främlingsfientlighet och rasism över de som deltar i debatten…

Vi kanske ska börja föra debatten på riktigt snart, så vi kan komma någonstans i frågan?

10 11 2008
kontaktmannen

Japp. Inga kommentarer, inga mer postningar.

Nejdå. Jag blev lite tillfälligt trött på livet bara.

Egentligen tycker inte jag att integrationsfrågan hör hit, utan Halal-tv är snarare en fråga om hur man samvetslöst kan göra ”bra” tv, något som ofta kommersiell tv anklagas för. Är dock osäker på om så är fallet i detta fall.
Kan även vara så att allmännyttan i vanlig ordning härbärgerar både de största och nyttigaste idioterna.

10 11 2008
ƒrean

Nu har jag sett det på SVT play. Snarare Haram än Halal. Vågar man sätta sitt hopp till att Bårjarna, lite som maskinerna i Terminator, i en inte alltför avlägsen framtid utvecklar ett eget kulturproducerande medvetande och tar över alla såsse-institutioner, inklusive SVT. Resultatet kan bli detta:
Filip, Maria och Janne är tre KDU-anslutna pingstvänner iklädda heliga dumstrutar. Tillsammans utforskar de kärnsvenska värderingar, guidade av kramgoa Elise Claeson, Göran Skytte på dragspel och Roland Poirier Martinsson med en, uh, Brideshead revisited-dvd-box. En frågespalt (W W J D – What would Jesus do) och en stylingdel (under vinjetten the kristet utseende) kan vara stående inslag.
Same same! But different! Men vafan kan man kalla det Kosher? Nein! Kors i taket kanske.

11 11 2008
kontaktmannen

Skoja till det bara din knickedick.

Jag vet inte om Jesus och hans kompisar generellt har bättre fäste i det blå laget. I så fall kan det nog betraktas som ett olycksfall i allianslottningen.
Om socialist service, mot all överskådlig förmodan, bytes mot gospel-tv kanske man i alla fall vågar hoppas på att eländet hamnar i en egen icke skattefinansierad obskyr kanal och inte maskeras som folkbildande allmännytta.

11 11 2008
ƒrean

Ja, och som jag skojar till det. Hilarity ensues. Jag tror bara inte att dåligt omdöme är så värst ideologiskt betingad; purjon finnes i alla läger.
Vi får ha förtröstan. Insha’Allah!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: