ERK drar sin sista suck.

9 01 2009

En epok är över. ERK, Näringslivets Etiska Råd mot Könsdiskriminerande reklam har gjort sitt sista uttalande. Det blev Coke Zero, ett ämne som både jag och många andra tidigare berört. Därför behöver vi inte diskutera den mer. 
Man får anta att ERK instiftades med god vilja. Att man faktiskt ville förändra något till det bättre. Att reklam skulle bli mer jämlik och samhället därmed följa efter. Lät säkert både bra och troligt i de flestas öron.

Självklart har ERK fört något gott med sig. Förmodligen finns det några av grabbarna grus som tänker en extra gång innan de trycker sina värsta öhöhöö-annonser. Det är ju faktiskt inte så jävla kul att få brallorna neddragna i dagspressen när uttalandena. För är det något ERK lyckats med så är det att skapa redaktionellt utrymme för sina uttalanden. EXTREMT bra sådant om man ser till samhällsintresset. Sen finns det naturligtvis de som utnyttjat ERK för sina egna syften, t ex Sisley och Ryan Air. Det är väl bara att gratulera antar jag.

Men ofta, speciellt på senare år, tycker jag att det känns som att många uttalanden från ERK varit både förvirrade och förvirrande, som att de lyssnat för mycket på en relativt liten men desto mer ilsken och högljudd missnöjesgrupp som anser att all exponering av kvinnor är könsdiskriminerande. Att man fällt reklam p g a många anmälningar och inte på genomtänkta slutsatser. Kan ge mig fan på att dessa guerrillas anordnar anmälningsrallyn med jämna mellanrum och att de har gott om tid till sin verksamhet tack vare Försäkringskassan. För är det inte så att väldigt många anmälningar kommer från ett fåtal personer? Haverister brukar de kallas.

Så ERK går i graven och de kommer att saknas av få. Istället tar (RekO) Reklamombudsmannen, Elisabeth Trotzig, vid.
Hoppas att detta blir en förändring till det bättre.

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

14 01 2009
Kenneth Pilo

R.I.P

20 01 2009
Niclas “Deeped” Strandh » Blog Archive » Strandh delar med sig - 2009 01 20

[…] ERK drar sin sista suck.Halleluja! […]

27 04 2009
Robert

Oklart om RO blir bättre. Men vad hände bakom kulisserna när ERK lades ner? Trampade de i klaveret för ofta?

27 04 2009
kontaktmannen

@Robert: Skulle själv vilja veta det. Tror dock inte att det berodde på återupprepade, pinsamma misstag. Den sortens råd brukar vara immuna mot kritik.

17 06 2009
Kortbloggat 19-23 januari (re:pub) | Niclas Strandh digitalPR

[…] ERK drar sin sista suck. Halleluja! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: