DM tar tillbaka lite anständighet.

15 01 2009

Eller ”Dagens Media börjar med kontracyklisk konjunkturjournalistik.”

Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun har en ny tidning att presentera. Den som ska vara den självklara arenan för åsikter och diskussion. Det är bra. Mycket bra t o m. Det är många som tycker att DM fört en tynande tillvaro under ganska lång tid, med den mer sensationalistiska och populistiska artikeln efter den andra. De senaste åren har bjudit på många lågvattenmärken. Och detta har kritiserats. Ofta har de kritiska rösterna handlat om de mer eller mindre otyglade artikelkommentarerna. De betraktar jag som ett marginellt problem. Alla vet att idiotfaktorn är hög på de raderna och knappast någon fäster större tilltro till att de mindre bemedlade tömmer sin eter där. Fråga Anders Andarve.

Värre är när journalister skriver artiklar baserade på ren spekulation. Eller i sin desperation på nyheter publicerar vilka hejaheja-prellar som helst. Det är pinsamt både för den som signerar artikeln och den arme sate som ej fått lära sig att skriva ett ordentligt pressmeddelande.

Tillbaka till den självklara arenan för åsikter och diskussion. Jag tycker att initiativet är lovvärt. Dels att man proklamerar att man ska gräva mer, dels att man går emot strömmen och inte minst att man tänker motverka kortsiktig populism genom att undvika journalistikens paradnummer: Skriva krigsrubriker som skrämmer skiten ur folk i en lågkonjunktur.
Om DM lyckas hålla detta löfte har man gjort en större insats för samhällsekonomin än de flesta medier. De stora dagstidningarna har inte varit i närheten av denna ambition. GP har exempelvis kört fifty fifty. Ena dagen tar man fram något litet företag som ”går emot konjunkturströmmen”. Nästa dag är det bomblarm igen. Dagens Industri ska vi inte ens prata om. Jag kan knappt bärga mig tills det ringer en DI-säljare för att få mig att förnya prenumerationen.

Än återstår att se vad som händer. Om något verkligen sker eller om det mest var vackert nyårssnack.
Lycka till.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: