PR-byrån som fattade grejen.

24 01 2009

Jag har yrat om Westander förut, men jag tycker att de förtjänar en ytterligare runda.

I vår bransch, den expanderade kommunikationsbusinessen, finns det inte speciellt många företag som lever som de lär. De träiga reklambyråerna försöker påskina att de är kreativa, mediebyråerna att de har koll på media och PR-byråerna att de är bra på PR. Många kommer undan med ett nödrop i de uppdrag de utför för kundernas räkning och än färre använder sina färdigheter för att kommunicera sitt eget varumärke. PR-byrån Westander tillhör undantagen.

Under fjolåret minskade deras resultat, marginalerna blev mindre än beräknat. Ändå ger man sina medarbetare en bonus på 94.000 spänn. OCH berättar detta för hela branschen. Jag vill minnas att bonusen förra året uppgick till en bit över hundra. Även detta berättade man, liksom att VD:n Patrik Westander själv inte fick något av pengarna med motiveringen att han är just VD.

Nu vet inte jag vad en normal bonus är för högdjuren på de namnkunniga byråerna. Den kanske ligger på den nivån. Eller är högre. Vad jag däremot vet är att det skickar mycket trevliga signaler när VD:n ger personalen extrapengar och att det är en otroligt bra idé att berätta om att man gör detta i branschpressen. Visst. Det tisslas om att Westanderkonsulterna tjänar mindre i månaden än vad många av konkurrenterna gör. Men så lär ju vara fallet hos Bindefeld också. Och han stoppade väl hela resultatet i sin egen ficka vill jag minnas.

Men att göra nyhet av bonusar i, så kallade, kristider är bara ett exempel på hur man gör PR för sig själv. PR-handboken är ett annat. Westander ger ut en tunn bok med grundläggande PR-tips. Man kan beställa den här och de tar inget betalt. PR-handboken har kommit ut i ett antal tryckningar, den har satts i händerna på riksdagsmän och beställts av mina studenter. Boken ger en snabb insikt i hur PR funkar och vad som är bra att tänka i relationen med journalisten. Jag vågar knappt tänka på hur många kunder de fått på kuppen.

Tack Westander för att ni lever som ni lär.

***Uppdatering*** Hos DM kan man läsa hur de resonerar.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

11 03 2009
Räknenisse

Personalen på Westander får inga extrapengar. Tvärtom. De får mindre bonus i år än förra året. Alltså en sämre reallön nu än tidigare. Få arbetsgivare ger sin arbetstagare sämre villkor ett år än året innan.

11 03 2009
kontaktmannen

@Räknenisse: Det var väl tråkigt i så fall. Det skulle betyda att Westanders transparenssträvan kom tillbaka och bet dem i röven.
Men bonus är ju faktiskt bonus och inget man ska räkna som ordinär lön.
Men så funkar det sällan i praktiken. Jag har också anställda som blir förbannade när de inte får bonus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: