Socialister är vi allihopa?

29 01 2009

Det är mycket socialmedia nu. Speciellt mikrobloggande. Både dagspress och aftonpress yras om det om ”det nya” som ska slå ut alltifrån Facebook till bloggen. Och det är väl kul. Fattar bara inte varför gammelmedia måste skriva för efterblivna. Kan man inte utgå ifrån att läsarna utrustats med en hjärna och att viss fattningsförmåga finns? Kan någon kvällspressjournalist därute svara på detta, tack?

Socialmedia i det analoga bjöds det på igår på IHM i MiG:s regi. Socialmediagurun Brit Stakston steppade i närmare nittio minuter och i publiken satt runt 150 pers. Av atmosfären att döma skulle många av dem springa hem och kolla sitt Facebookkonto som de möjligen sporadiskt besökt de senaste månaderna. En lätt hallelujastämning rådde. Enda smolket i bägaren var väl att inte deeped, den andra hälften av den dynamiska duon, var med.

brit

Men. Företag och socialmedia är fortfarande olja och vatten. Ytterst få företag har upptäckt de nya kanalerna, än färre har försökt sätta sig in hur de skulle kunna användas i marknadsföringen. Knappt någon har gett bloggen eller mikrobloggen en chans och testat. Det är kanske inte så konstigt. Att använda sig av en social kanal innebär att man måste engagera sig, vara transparent och uppriktig. Uppsökande. Man måste följa folk och föra dialog med dem. Svara på deras frågor och ibland be om ursäkt. Detta scenario är förmodligen både ovant och skrämmande för den som brukar informera via annonser.

Men vi kommer väl framåt?

***Uppdatering*** Här har du förresten chansen att utöva socialmedia i praktiken.

Annonser

Åtgärder

Information

9 responses

29 01 2009
Fredrik

Kan bara skriva under på att företagen inte riktigt tagit till sig sociala medier än. Media och politiker har vaknat, men företagen är kvar. Har de senaste dagarna haft flera dialoger med företag som fortfarande kräver ”corporate bullshit” och att all information endast skall finnas på deras webb, för det är där de vill att folk skall läsa. (OBS ordet konversation förekommer inte ens)

Att sedan våga sticka ut näsan i verkligheten utanför företagsväggarna är heller inte bekvämt. Man kan ringa och presentera sig som XX från företag YY och man kan maila och göra likadant, men så fort det är Internet vi talar om så hugaligen, där kan man ju inte vara en officiell eller representera sitt företag heller. Det finns en rädsla hos många att vara officiella på nätet inom företagen, ofta trots att det finns öppna och bra guidlines som säger annat.

Har finns det att göra….bara att hugga i!

29 01 2009
kontaktmannen

Roger that Fredrik. En del av förklaringen finns säkert i att många företag inte ens har någon tradition av att kommunicera.

29 01 2009
Stefan Deak

Ja, det kommer väl i alla fall inte att bli något problem för företagen att hitta någon som kan guida dem igenom exempelvis mikrobloggen som kommunikationsmedium. På bara två veckor har jag sett fler specialister inom sociala medier med avkastningsgaranti än jag sett i hela mitt yrkesliv.

Frågan är bara, vad ska vi äta nu när alla är specialister på sociala medier?

29 01 2009
kontaktmannen

Tror inte att du behöver oroa dig för konkurrensen Stefan. Reklambranschen har varit experter på kommunikation i över hundra år och inte fan har det hjälpt.

29 01 2009
Stefan Deak

lol!

29 01 2009
deeped

@Stefan Deak: Jo.

30 01 2009
Brit Stakston

Steppa är alltid roligt!

Ingen behöver väl oroa sig för konkurrensen… det behövs massor av navigatörer i det digitala medielandskapet för att det inte ska upplevas obehagligt och svårt. Ytterst handlar det bara om vad man vill uppnå, som alltid, men det krävs ett nytt sätt att tänka när man går från megafon till dialog och konversation. Går ju tillbaks till hur vi är som privatpersoner också. Konflikträdda, rädda för kritik och oro för att dela kunskap. Samma mekanismer är det största hotet för att våga öppna dialogformer på företag också. Tänk om ngn säger ngt negativt? Tänk om ngn snor ”vår” idé?

Tack för att du/ni kom och lyssnade! Nästa gång blir de ett längre besök!

31 01 2009
Telge energi en liten bit på vägen? | WhiskeyTango Guerrilla Camp

[…] Kontaktmannen skrev nyligen om att många företag låter bli att använda socialmedia, eftersom det kräver en hel del mer av företagen. De måste prata, leta, svara och vara ärliga istället för att använda reklambombplanet och megafonen.  Men visst kommer vi framåt! Här kommer ett litet, litet exempel. […]

8 02 2009
JMW Kommunikation » Blog Archive » En intensiv start på året

[…] i Göteborg efter en välbesökt tillställning där åhörarna satt som tända ljus – nyfikna och ivriga att sätta igång. I inslaget finns också Fredrik Olsson från Miami Guerilla Agency och Kristina Cohn Linde från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: