Därför avföljde jag @socialdemokrat.

1 02 2009

Ibland blir politik extra löjeväckande. De sociala medierna kanske inte är den främsta arenan för de etablerade politiska partierna. Men man har så smått börjat nysta i garnet. Vissa är bättre än andra på att använda kanalerna och andra har inte förstått någonting alls. Carl Bildt har bloggat sedan urminnes tider. Hans medarbetare blir uppriktigt oroliga om han inte postar med jämna mellanrum. Han ligger i toppen av de svenska WordPressbloggarna. De flesta läsarna är säkert inte ens moderater.

sap

Utan att blanda in alltför mycket partipolitiska sympatier kan jag säga att jag är besviken på @socialdemokrats vistelse i Twitteretern. Skitnödigt, flåshurtigt och propagandiskt är målande ord för att beskriva hur partiet hittills lyckats föra sig under det nicket i mikrobloggvärlden. Detsamma gäller också signaturen @Msahlin. Fast där har diskussionsfokus även handlat om huruvida nämnd partiledare verkligen skriver sina postningar själv. Den frågan tycker jag är mindre intressant än innehållet i postningarna. Att en toppolitiker har talskrivare lär vara mer regel än undantag, även om jag till viss del håller med om att de sociala mediernas charm falnar en aning när man spökar. Att så inte är fallet bedyras naturligtvis intensivt. Vi får se.

Vad kan vi lära oss av detta då? Bland annat att de sociala medierna är inte nya standardkanaler som man kan behandla precis som alla de andra, gamla. Det krävs en annan kutym för att lyckas i den sociala sfären. Man kan inte bara ta sin propagandaapparat och koppla in den i det sociala PA:t. De tondöva attackerna mot blockmotståndaren som gör sig så bra i TV och på ledarsidan får motsatt effekt i de sociala medierna. Man framstår som osympatisk och opportunistisk. Sociala medier kan inte duperas på samma sätt som de traditionella. Detta måste både politiker och företagare lära sig.

I skrivande stund har @Msahlin och co intet fattat. Därför får @socialdemokrat skriva sin propaganda för någon annan.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

2 02 2009
Mikrobloggning i mediadrev — Next Generation Internet

[…] De har blivit beskyllda för megafonpropaganda och för att Mona Sahlin har spökskrivare. Det har debaterats mycket friskt de senaste dagarna. […]

16 10 2011
Mikrobloggning i mediadrev

[…] De har blivit beskyllda för megafonpropaganda och för att Mona Sahlin har spökskrivare. Det har debaterats mycket friskt de senaste dagarna. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: