Sosse plagierar Miami.

21 04 2009

Så hade vi då äntligen fått se frukten av idén som ska föra Södertäljes favoritsocialist, Evin Cetin, till makten i Bryssel. En kampanj som fräckt nog ansågs vara förlagan till Miamis Häckenpizza när Södertäljes socialdemokrater fiskade PR-poäng hos det lokala reklambladet (obs låst artikel). Ett mycket märkligt beteende.

För det första är det inte på något sätt unikt att använda en pizzalåda i marknadsföringen. Det har gjorts innan. Det kommer att hända igen. Många gånger. Man måste nog vara politiker för att tro något annat. Eller politisk kampanjledare i alla fall. För den sortens imbecilla storhetsvansinne krävs en verklighetsfrånvaro och en övertro på sin egen kreativitet som få vanliga människor besitter. Tiden talar inte heller för plagiatsanklagelsen. Sossepizzan börjar säljas, typ nu. Häckenpizzan nådde pizzeriorna redan 7 april. Idag är också första gången man kan se lådan på bild. Innan dessa har det varit lite förstrött babbel i reklambranschtidningen. Knappast speciellt mycket att bygga en plagiatsanklagelse på. Nyheten om de politiska pizzorna releasades alltså först den 9 april via ett inslag på Aktuellt. Fundera på den ekvationen Thomas Johansson, kampanjledare hos Södertäljesossarna.

Mer troligt är naturligtvis att nyheten om Häckens pizzeriakampanj spridit sig även till denna plats strax söder om Huvudstaden och att en förslagen person av tveksam moral såg chansen att dra några lätta PR-växlar. Den lokala branschtidningen var naturligtvis inte sen att haka på eftersom just den här sortens artiklar är precis det branschen behöver. Det skulle kunna vara en förklaring eftersom bl a TV4, Aftonbladet, Nyheter24, Expressen, GP, GT OCH Metro rapporterat om Häckens pizzalåda.  

original
Original.
kopia
Blek, tillrättalagd och politiskt korrekt kopia.

Sen skulle jag även vilja beröra utformningen av kampanjen. Jag tror att Häckenpizzan håller en schyst linje konceptuellt sett. Det gör faktiskt inte personvalspizzan. Den ser ut som något som låg på vardagsrumsbordet under Melodifestivalen 1992. Sossarna i Södertälje kanske skulle satsa lite på en grafisk formgivare istället för att leka PR-knuttar. Eller man kanske tror att målgruppen inte har någon känsla för form, att den gillar kackig design. Det skulle i så fall rimma bra med hur man inom partiet skattar allmogens begåvning.

Slutligen undrar jag hur bra Södertäljesossarna gjort sin hemläxa när propagandabilden som pryder dagens Metro togs. Den visar förutom en flinande kandidat även en pizzabagare i bakgrunden. Båda iförda kockrock och kockmössa. Låt gå för rocken i något enstaka fall, men alla som sett en pizzabagare i kockmössa kan väl räcka upp en hand.

Annonser

Åtgärder

Information

9 responses

21 04 2009
Dabitch

Buuuuuh för kassa kopior. Skall man stjäla nåt kan man väl _åtminstone_ ha vett att göra det snyggt.

21 04 2009
Nina

Varför tänker jag på kyckling när jag ser sosselådan?

21 04 2009
mw

alla ser väl att Evin håller i ett paket kräftor?

21 04 2009
mw
21 04 2009
kontaktmannen

@mw & @Nina: Tror att ni är något på spåren där. Tankarna går osökt till färdigmat i låda. Huruvida den associationen är bra får slutkonsumenten avgöra.

22 04 2009
Copycat

Klockren rubbe…

29 04 2009
tjompa

Bra post. Har någon av de dina printat och postalt berättat för SS om att världen utanför äventyrsbadet vet vad de håller på med? För det skulle väl inte vara så roligt att de har hittat hit via det stora internätet?!

29 04 2009
tjompa

Nädu, dom vann. Med en sådan här video så kan du leka lingvist hela vägen till Malmö. http://www.evincetin.se/nyhet.aspx?id=24

3 05 2009
JA

Om jag ställde upp i EU valet för S och bara vände mig till rödhåriga som bor i Sollentuna så tror jag säkert att S centralt skulle bli sura. Nu gör Evon Cetin samma sak men till invandrare. Och inte nog med det. Hennes politiska agenda är lika smal den med. En riktigt tunn pizza.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: