Sluta fuska GP.

26 04 2009

Göteborgsposten – ja, jag vägrar att särskriva – behöver hjälp med det språkliga. I artikel efter artikel envisas man med att kalla den göteborgska kollektivtrafikens tjuvåkare för ”fuskåkare”. Det verkar inte spela någon roll hur många påpekanden det kommer, GP envisas lik förbannat med att använda en term som är rent etymologiskt vansinnig. Än värre är att vansinnet spridit sig till fler medier. En googling på ”fuskåkare” ger exempelvis nästan 18000 träffar. Det mer språkligt korrekta ”tjuvåkare” ger 5400 träffar.

Vi gör en enkel, högst icke-empirisk undersökning. Att tjuvåka innebär att man åker kollektivt utan att betala. Att tjuvjaga innebär att man skjuter vilt på olovligt sätt. Att tjuvkika innebär att man tittar när man inte får. Få, inte ens de värsta fårskallarna skulle drömma om att kalla den olovliga jakten för ”fuskjakt”. Än färre skulle kalla tjuvkikaren för ”fuskkikare”. Varför? Jo, svaret är naturligtvis att den som fuskar gör något halvdant, tar en genväg och utför gärningen på ett icke godkänt sätt. Den som tjuvåker sitter precis som alla andra i sätet, men utan att betala. För att fuskåka borde man sitta på bussens eller spårvagnens tak. Att med cykeln honka på spårvagnen kunde möjligtvis kallas fuskåka. Men fan inget annat.

GP. Tyvärr är det inte bara ni som använder denna komplett förvirrande term. Giftet har spridit sig. Är ni medvetna om denna förbistrings konsekvenser? Är det för mycket begärt att ni använder ett uttryck som folk förstår? Eller handlar det bara om journalistisk prestige, att ni ska sätta agendan och avgöra vilka uttryck som är korrekta?

Usch för fuskjournalistik.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: