Jan Cederquist har lämnat.

9 07 2009

Copywritern Jan Cederquist har avlidit efter en tids sjukdom står det hos Resumé

Vi var nog många som ville känna Jan Cederquist. Själv bjöd jag och Gustaf in honom till juryn för den lokala reklamtävlingen Lanternan för snart tio år sedan. Till skillnad från Leon Nordin ville han inte ha betalt för att komma till Göteborg och bedöma reklamalster. Han nöjde sig med resa och logi. Plus lite skaldjur under gemytliga omständigheter på Fiskekrogen. Det vittnar nog om att han var en stor man även privat. Tilläggas ska att ingen av de övriga jurymedlemmarna heller krävde betalning. Bara Leon.

Jan ställde upp i vår jury två eller t o m tre gånger. Och han var i gott sällskap. Jag vill minnas att det var en ganska mäktig känsla för två osnutna småkillar att ha lyckats dra ihop elefanter som bl a Lars Hall, Ove Pihl, Lars Falk, Per-Henry Richter och inte minst Jan Cederquist för att bedöma en liten reklamtävling.
Ett av de roligaste minnena är när Jan och en jurymedlem vid namn Lennart Käll hade haft den goda smaken att köpa likadana beige Gantrockar. Ingen av herrarna var speciellt roade vid fotograferingen.

Första kontakten med Jan fick vi via Jack Hansen och hans Mästarmöten. Det var en föreläsningsserie som arrangerades under Satellittiden. Utöver redan nämnda vill jag minnas att också Christer Wiklander gästade ett av mötena.
Jan hade med sig gott om cases. Dels från Arbmans, men främst från Hall & Ceder. Den osäljbara Boforstandkrämen och Kennnel Hundburgare som råkade stavas med tre ”n”. Skönt att även giganterna slarvar med korrekturen ibland. Hundburgaren var förresten förskräcklig ut näringssynpunkt och kunden sades upp med villkoret att Folkpartiet gjorde detsamma. Som småföretagare känner man väl igen kompanjonsträtorna.

I ärlighetens namn lyckades jag aldrig bli mer än ytligt bekant med dig, Jan. Men det räcker ganska bra för mig ändå. Du var ändå störst. Vila i frid.

Fler som hyllar Jan Cederquist: Please copy me Brygubben Fabriken Silverfisken Copywriter.se Copycharlotte Write said Fred

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

9 07 2009
Eric Lindesvärd

Skönt inlägg. Skrattade högt åt Gantrockarna. Jag träffade också Jan vid ett tillfälle. Skrev om det hos Mattias. Hej.

9 07 2009
kontaktmannen

Du skulle sett deras miner, Eric. Två korta, gråhåriga gubbar i trench.
Förstår att kursen var en milstolpe i copywritandet.

9 07 2009
Anjo

Vilket skönt inlägg. Vittnesmålen om honom stämmer med den bild jag fick när vi kommunicerade – tyvärr bara via e-post.

Får läsa Reklown igen.

9 07 2009
Jack Hansen

Mästarmötet. Vilka minnen. Janne … minns att du bad om en stor stark innan föreläsningarna och lite mörk choklad för att komma i harmoni. Så eget. Så vackert. Precis som hela din resa på Jorden. Ja, jag var ett fän. Och är det för alltid. Ditt lugn och din kärlek kommer jag aldrig hitta. Inte heller din talang. Men det är ju därför man har idoler, eller hur. Kram till din familj och närmaste!

10 07 2009
Fredric

En stor man. Jag har skrivit en egen hyllning på writesaidfred.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: