Samhällsnyttig tv. Och motsatsen.

14 10 2009

Vad betyder egentligen ”bra tv”? Är det att produktionen är väl genomförd eller att det finns en bra story bakom den? Knappast. Bra tv är vanligen något helt annat enligt de som oftast begagnar frasen. Frågar du t ex Anders Knave, programchef på TV3, säger han säkert att Anna Anka är bra tv. Skandalösa människor i rutan som gör skandalösa saker som attraherar skandallystna människor. Hans kollega programdirektören Lars Beckung tycker nog å sin sida att Roast på Berns är bra tv, alltså stundtals duktiga komiker som gör riktigt dåligt ifrån sig när de ska försöka vara skojplumpa mot varandra. Det kanske går hem i stugorna. Att man någonstans därute där klockorna sedan länge stannat fortfarande skrattar åt Schyffert. Men jag skäms. Skäms å komikernas vägnar. Skäms för att jag tittar. Märkligt. Parlamentet lyckades aldrig framkalla några sådana känslor.

Trogna läsare vet att jag aldrig är sen att häckla TV3. Inte andra kanaler heller kanske. För minst tre kanaler slåss om vem som erbjuder roligare tv, eller mer nöje. Eller mest kul. Eller kanske mer förströelse whatever. När man i själva verket har en degenererande effekt på både den enskilde individen och tv-klimatet i stort. Dum-tv är inte nyttigt.
Även om de flesta kanalerna generellt rankar lågt finns det faktiskt guldkorn om jag får definiera begreppet ”bra tv”.

Lyxfällan är TV3:s starkaste bidrag (Efterlyst har också sina poänger, men de hamnar på andraplats). Låt gå för att man har ett moraliserande, ibland nästan kristet, anslag när vuxna människor som inte klarar att hålla i veckopengen ska läxas upp i tv. Men det behövs. Vårt överbelånade land är fullt av fåntrattar som borde omyndigförklaras p g a deras oförmåga att växa upp. Det är bra om de får se sina gelikar vid skampålen på bästa sändningstid. Räddar man bara ett klappträ från skuldsanering innebär det familjetragedi mindre och det är ren samhällsnytta.

Nyligen blev det klart att TV4 visar den svenska versionen av Biggest Loser, bantningsprogrammet där det gäller att tappa mest. Visst. Såklart att även detta är freakshow och att menigheten älskar att förfasas över fettsäckarna på samma sätt som man fnyser åt de ekonomiskt oförmögna i Lyxfällan. Men vi är ett fett folk. Det kan man inte bortse ifrån. Vi rör oss för lite och äter för mycket kolhydrater. Om då är format som ”Du är vad du äter” inte bara cynisk underhållning utan även, just det, samhällsnytta.

Så jag ska inte vara så snabb när jag dömer ut nya programidéer i fortsättningen…

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

15 10 2009
Twitter Trackbacks for Samhällsnyttig tv. Och motsatsen. « [kontaktmannen.wordpress.com] on Topsy.com

[…] Samhällsnyttig tv. Och motsatsen. « kontaktmannen.wordpress.com/2009/10/14/samhallsnyttig-tv-och-motsatsen – view page – cached Vad betyder egentligen ”bra tv”? Är det att produktionen är väl genomförd eller att det finns en bra story bakom den? Knappast. Bra tv är vanligen något helt annat enligt de som oftast… (Read more)Vad betyder egentligen ”bra tv”? Är det att produktionen är väl genomförd eller att det finns en bra story bakom den? Knappast. Bra tv är vanligen något helt annat enligt de som oftast begagnar frasen. Frågar du t ex Anders Knave, programchef på TV3, säger han säkert att Anna Anka är bra tv. (Read less) — From the page […]

15 10 2009
Fredric

Strålande träffsäkert. Jag tittar bara på SVT-Sporten. ”Bra tv” känns bara pinsam. Förlåt, men jag är inte fyndigare än så idag.

19 10 2009
30+

Själv har jag en annan invändning mot de nya ”samhällspeglande” programmen. Det är att det bara är outbildade människor i lågstatusyrken som porträtteras. Vi ser aldrig välbärgad medelklass från Bromma eller Örgryte.

Alltså är det en medial indelning efter klass. Vi som är bättre bemedlade roas av de mindre besuttna. Osmakligt och inte alls så mycket samhällsnytta, tycker jag,

24 10 2009
kontaktmannen

30+: Visst är det lägre skrapet som får ta smällen, precis som i de amerikanska förlagorna. Varken PK eller smakligt.
Men det är den breda, och ibland välbärgade, medelklassen som tittar. Om vi kan förskräcka några av dem så att de tänker en extra gång innan de tar ett mobillån för att köpa en platt-tv betyder det mycket för makroekonomin i andra änden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: