Din byrå kan inte socialmedia.

20 11 2009

Jag vågar påstå det.
Kanske är du reklamköpare och tycker att alla de där nya gratiskanalerna känns lite fräscha. Du kanske har läst någonstans att det är på Facebook och Twitter det händer och att den som inte ger sig in med varumärket i de sociala medierna riskerar att för alltid bli kvar på perrongen. Dina reklamare jobbar troligen på en stor och viktig byrå som i förvirringens tidevarv släppt epitetet ”kommunikationsbyrå” och lagt sig till med det mer klädsamma ”integrerad byrå”. Eller så jobbar du med några småskojare som trots sin litenhet kan erbjuda finfina broschyrer både billigt och bra. I vilket fall kan du inte räkna med att din byrå är kompetent att hjälpa dig med dina kommande socialmediakampanjer.


Alla jobbar vi med kommunikation på något sätt.

Låt oss börja i rätt ände. Reklambyråer gör annonser. Ibland gör de trycksaker, men bäst av allt är ändå när man får göra en riktigt fin annons. Så har det varit de senaste hundra åren och mycket lite tyder på att någon förändring kommer att ske, eftersom även köparna gillar att se sina annonser i tidningen. På 90-talet hände någonting konstigt och skrämmande. Då kom webben. Denna nymodighet lyckades man bemästra genom att köpa upp kompetens. Trots det gör fortfarande VÄLDIGT många reklambyråer annonser, fast på webben då. Vart webbkompetensen tog vägen är lite oklart, eftersom det i många fall är underleverantörer som står för större delen av kampanjkedjan. Vissa reklambyråer är så lyckosamma att de får göra film ibland och då är det ofta produktionsbolaget som även står för den kreativa idén som uppdragsgivaren anlitat reklambyrån för att ta fram.

Plötsligt har din gammelbyrå blivit en fördyrande mellanhand. En grossist som i bästa fall styr upp projektet och håller tidsplanen för en facil ersättning.
Med respekt för några gyllene undantag gör reklambyråer annonser. Mediebyråer bokar annonsutrymme och prutar priser. PR-byråer skriver pressreleaser och gör kundtidningar. DM-byråer gör ODR för brunvaror. Tradebyråer gör hyllvippor. Det är deras kärnverksamhet, det de tjänar pengar på. Och de vill fortsätta att tjäna pengar. Tvivlar du? Läs då dessa skrattretande svar.

Därför är det inte speciellt sannolikt att din annonsmakare är rätt partner när du ska transformera ditt gamla stenåldersvarumärke till flytande form. När du ska börja kommunicera med slutkunden på riktigt. När du ska börja med kundtjänst värd namnet. När du ska släppa kontrollen över det copyrightade och ägna dig åt open source i praktiken. När med darrande fingrar ska försöka praktisera Try it. Live it. Det räcker.
Om du bara lever efter det fetmarkerade på raden ovan kommer det att gå bra. Då behöver du ingen reklambyrå som stjälper dig. Du klarar dig utmärkt själv. Om du ändå känner att de vore bra med lite handledning, bör du anlita expertis värd namnet.

Lycka till.

Annonser

Åtgärder

Information

12 responses

20 11 2009
Tweets that mention Din byrå kan inte socialmedia. « -- Topsy.com

[…] This post was mentioned on Twitter by BritStakston and Fredrik Olsson, SimplyGreat. SimplyGreat said: RT @lordFredruk: Din byrå kan inte socialmedia. En krigsförklaring http://bit.ly/6CFh50 […]

21 11 2009
Ola Rynge

Hej Fredrik,

tycker du sätter fingret på något väldigt viktigt här. Tyvärr är det ofta så att reklamköparen inte heller inser var de nya medierna innebär och ser det som ännu en kanal att göra (fina) annonser i.

Som du säger, går du till en byrå så får du (oftast) byråtjänster utformade för nya kanaler, men du bygger inte relationer med kunden, du inser inte att kunden har fått mer makt och anpassar dig, du fastnar helt enkelt i ett gammalt tankesätt medan dina konkurrenter springer om dig.

Jag skulle vilja lägga till i dina fetstilar ovan ”Listen first” och ”Be cretative”, men det gäller ju å andra sidan alla kundrelationer.

Trevlig helg och tack för en bra post.

– Ola

21 11 2009
kontaktmannen

Ofta vill man som köpare ha en helhetsleverantör. Misstänker att det är av bekvämlighetsskäl. Då är det lätt att svälja one-stop-shop-snacket.

21 11 2009
Edwertz » Arkiv » Byråer vs sociala medier

[…] Här är en riktigt bra text som jag tycker alla företag som funderar över det här med sociala medier ska läsa. Kul med relevanta texter som även smyger in lite humor. […]

21 11 2009
Smurftips

[…] Din byrå kan inte socialmedia.“Dina reklamare jobbar troligen på en stor och viktig byrå som i förvirringens tidevarv släppt epitetet ”kommunikationsbyrå” och lagt sig till med det mer klädsamma ”integrerad byrå”. Eller så jobbar du med några småskojare som trots sin litenhet kan erbjuda finfina broschyrer både billigt och bra.” […]

22 11 2009
Jonas delade grejer | 2009-11-22 | You. Me. We.

[…] Din byrå kan inte socialmedia. […]

22 11 2009
Social Media marknadsföring

Att jobba med social media är INTE gratis som de flesta verkar tro. Med de mantimmar samt den produktion som behöver göras så kan det bli dyrare än traditionella mediaköp.

Bra post!

Mvh
Magnus

23 11 2009
Rekommenderat (20 Nov till 23 Nov) | Reklam 2.0

[…] Din byrå kan inte socialmedia. – Hårda ord, men ack så sant. Spara / dela med dig […]

26 11 2009
Niclas

Att kommunicera via sociala media handlar i grund och botten om att skapa relationer, komma närmare, vara närvarande, förståelse, möten, lära sig, utvecklas mm. Något som de vassaste kommuniktörerna kom sysslade med par tusen år innan någon ens stavade med bokstäver. Varför i hela friden pratar man om sociala media som om det vore uppfunnet igår och där twitter och facebook är skaparna av en ny sorts människa, en ny tid, ett nytt sätt att se på kommunikation? Jag tror inte ett dugg på den övervägande mängden kommunikatörer runt om i landet tror att en annons, skylt eller en ”snygg brochyr på webben á la 2005” gör jobbet längre. Jag tror att det finns människor utanför twitter och facebook som hajat och jobbat efter devisen ”den bästa relationen vinner” sedan många år.

Men jag har en idé. För dem som bara för ett litet tag sedan verkligen trodde att deras snygga, läckra och dyra helsida med monolog-kampanj verkligen fungerade relationsskapande (de har trott det länge, för det har alla sagt på guldäggs-efterfesten) så känns formatet ”sociala media” väldigt nytt.

5 12 2009
savetimeswedenab

Riktigt bra innehåll….och jag ställer mig gärna till skaran som håller med helt och hållet. /Christian

7 12 2009
kontaktmannen

@Niclas Såklart vinner alltid den bästa relationen. Det har den alltid gjort. Tyvärr tror jag att det finns många köpare som är mer intresserade av att imponera på sin VD än att skaffa nya kunder. För dem ter sig nog socialmedia som nytt, svårt och skrämmande.

19 10 2013
Kortbloggat:Digitalpr.se-2009/12/06 - Deepedition DigitalPR

[…] Din byrå kan inte socialmedia. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: