Dagen då alla blev skvallerpress.

13 12 2009

Jag slås ofta av tanken att tryckfriheten borde beläggas med någon form av sanktion. Som ansvarig utgivare borde man inte få vara hur dum som helst. Eller kriminellt spekulativ för den delen. Standardmedia har ett ansvar som man måste leva upp till. Och ett antal önskemål om någorlunda god smak.


Atlet, jo jag tackar.
Tiger Woods. Väldens bäst betalde atlet (nåja, han är golfare, men låt gå för det den här gången) har varit ute och viftat med kuken ett antal gånger. Därför har han och hans (lika svenska som ointressanta landshövdingsdotter till fru) Elin fått äran att bli morgontidningsstoff i konungariket Sverige, världens avkrok. Alla, och jag menar verkligen alla, har skrivit om alltifrån den spektakulära bilolyckan till den snaskiga raden av promiskuösa älskarinnor tigern förlustat sig med.

Jag undrar vad nyhetsvärdet är? Jo, jag fattar att det är bråda dagar för Se & Hör, Svensk Damtidning och Hänt i Veckan. Men hur funkar morgonpressens nyhetsvärdering? Är det för att Elin är svensk? I så fall måste vi jobba på det mindervärdeskomplexet. Förstår inte media att vi gör bort oss när vi lillebroderligt pekar finger med nationaliteten som minsta gemensamma nämnare? Vem är Tiger Woods för den delen? Han är golfare!

Berör det många? Finns det ett stort allmänintresse? I helvete heller. Den här skitiga historien berör i första hand två pers. Det är inte allmängods. En golfare är inte en politiker eller större företagsledare. Han mån vara en förebild för massa små golfyngel, men mer än så är det inte. Är Elin intressant då? Tja. Hon är ju faktiskt svensk och har jobbat i en modebutik innan hon gifte sig. Det påstådda allmänintresset ligger snarare i att media ser en chans till snabb utväxling. Det kan handla om lösnummer, som i semisnaskpressens fall. Eller om tittarsiffror, som är livsviktigt för kvasidebattprogrammen.

Tyvärr landar alla sådana här stick i att vi har det skitpapper vi förtjänar. Men jag tycker det är fel. Media har ett ansvar, för den gemene Ullaredssvensken sväljer glatt den dynga hon matas med. Ridå Sverige.

Annonser

Åtgärder

Information

8 responses

13 12 2009
Tweets that mention Dagen då alla blev skvallerpress. « -- Topsy.com

[…] This post was mentioned on Twitter by Fredrik Olsson, Christian Bolstad. Christian Bolstad said: RT @lordFredruk: En snabbreflektion om proportionslösheten runt Tiger Woods https://kontaktmannen.wordpress.com/2009/12/13/dagen-da-alla- … […]

13 12 2009
Nixpix

Jag tycker en golftidnings vinkling om hurvida järntrean var rätt klubba för Elin i det läget var bäst.

13 12 2009
Anjo

Word. Såna här löpsedlar borde på sikt vara ett större hot mot tryckt press än allt vad digitalisering heter.

13 12 2009
Granntanten

Jag är mer förundrad över att tigerns gökande slås upp på alla sportsidor. Vari ligger sporten och ligger det i att mannen tycks ha plockat ihop ett helt lag? Jag förstår ingenting och skiter uppriktigt i var och med vem denne Tiger gymnastiserar i sänghalmen med. Jag vet däremot varför han körde in i vattenposten ock trädet – han använde inte sin driver – han körde själv.

13 12 2009
kontaktmannen

@Nixpix: Elin är nog klar med golfen nu. Tippar att hon börjar jobba i modebutiken igen.

@Anjo: Jo. Pressen är sin egen värsta fiende. Ju tramsigare man uppträder, desto lättare blir man att avfärda. Sedan avskaffas man.

@Granntanten: Sportjournalistiken är nog den som ligger skvallerjournalistiken närmast. Påfallande ofta diskuteras idrottares respektive och ingen annanstans spekuleras det lika vilt. Kan ha att göra med att sport är en pseudoföreteelse. Ingen hörnsten något samhälle står och faller med direkt.

14 12 2009
Alexander Bergström

Mycket positivt för det globala kunnandet om Sveriges geografi.

Mina kollegor i Dublin vet knappt vart Göteborg ligger, men nu vet det att Elin har köpt hus på en ö utanför Stockholm…

”…jag mår illa!” (Magnus Uggla)

16 12 2009
Läsvärt – 16 December 2009 « Erik & Pia

[…] Dagen då alla blev skvallerpress. […]

18 12 2009
Nils Holmlöv

Du skriver precis det jag tänkt men inte orkat skriva. Bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: