Hillevi med klyftan glömde egna byken.

18 12 2009

Nyligen gjorde jag mig lustig över Panlegis badkarsbrud. Utöver det frånvarande innehållet kunde man ge sig fan på att någon rättrådig sosse skulle anmäla eländet till Reklamombudsmannen för könsdiskriminerande marknadsföring. Det var väldigt väntat att så skulle ske. Så extremt väntat att man vore dansk om det ej hade hänt.

Föga förvånande var det socialdemokraterna i Malmös egna lilla ärta Hillevi Larsson som valde att dra de grabbiga Panlegisgrabbarna grabbs inför skranket. Och de kunde gott ha det. Men hon hade knappast räknat med att grabbgänget skulle gå till motattack och anmäla henne för att ha gjort politisk reklam på ett sexistiskt sätt. Jag förstår vad de menar. Urringningen, kjollängden och posturen lämpar sig mer än väl för italienska och ungerska populistpolitiker med förflutet i porrbranschen. Men knappast för en arrogant social-moraltant som anklagar annonsörer för att syssla med kvinnohandel. Visst. Som kvinnlig (och manlig med, antar jag) politiker får du såklart klä dig precis hur som helst. Men. Du bör definitivt tvätta din egen smutsiga byk innan du började moralpredika.


Moralpanik och djup urringning – sådär lagom klyftig kombination.

Naturligtvis kommer inte Hillevi att bli fälld av Reklamombudsmannen. Politik är i likhet med sport och kultur ädla grejor som inte lyder under under någon form av marknadslagstiftning. Till skillnad från företagande är de så viktiga för samhällets fortlevnad att i princip alla yttringar är tillåtna. I detta fall är den korta kjolen så viktig för marknadsföringen av politikern och partiet att den skyddas av yttrandefrihetslagstiftningen. Mona Sahlin tyckte även hon att det var jävligt fräckt med kortkort.

Men för sin egen trovärdighet borde kanske Hillevi tänkt en extra gång innan hon flög upp på barstolen. Eller åtminstone dragit sig till minnes om att den aktuella bilden -kanske kunde komma tillbaka och bita henne i röven- innan hon anklagade Panlegis för att fara med otukt i annonserna.

Förresten. Ser hennes blick inte lite ängslig ut på bilden? Kan det kanske vara partiet som tvingat på henne den korta urringade klänningen?

Annonser

Åtgärder

Information

12 responses

19 12 2009
jardenberg kommenterar – 2009-12-19 — jardenberg unedited

[…] Hillevi med klyftan glömde egna byken. […]

19 12 2009
Dabitch

Vi ser på det hela rätt olika. Fast båda hatar den otroligt kackiga rubriken på Panlegis reklam. Ha ha ha! (Jag försökte ha lite roligt med min)
http://adland.tv/content/panlegis-exposed-boobs-when-ogling-larssons-cleavage

19 12 2009
kontaktmannen

@Dabitch: Gör vi det? Utöver copyn så suger arten rejält den med. Panlegis är töntar och så även Hillevi Larsson.

19 12 2009
Dabitch

Jag anser inte att Hillevi behöver boka tvätttid.

20 12 2009
kontaktmannen

@Dabitch: Det finns alltså ingen konflikt mellan hennes eget uppträdande och resonemang och anmälan till Reklamombudsmannen. Ja, då ser vi rätt olika på saken. Kemtvätt säger jag.

20 12 2009
Dabitch

Jepp. Skillnaden mellan att porträttera och objektifera är milsvid. Med ditt resonemang kan få kvinnor klaga. Ärligt talat låter det som ”shut up bitch” och det klär dig inte.

20 12 2009
kontaktmannen

@Dabitch: Det haltar lika illa som om Jimmie Åkesson skulle mässa tolerans och förståelse vid ett omdiskuterat kyrkbygge i Algeriet.
Det handlar inte om skillnaden mellan porträtt och objekt utom om konsekvens. Hur du uttrycker dig och vad som kan komma att slå tillbaka.

Shut up bitch? Nej, men think again bitch.

20 12 2009
Dabitch

Så att en kvinna har en klänning på sig, negerar hennes rätt att protestera mot reklam där en kvinna (som inte har med servicen som säljs att göra) ligger märkligt toppless och nylonstrumpbeklädd i ett badkar? Detta är likaställt Jimmie Åkesson hatpredikan på vilket sätt då? Hur skulle Hillevi behöva klä sig för att vara tillåten att ha en åsikt, enligt dig?

20 12 2009
kontaktmannen

Som moralpanikist bör du naturligtvis klä dig efter din övertygelse. Din mission blir aningen ihålig annars. I detta fall rekommenderar jag burka.

21 12 2009
Dabitch

Sexistisk reklam handlar inte om moralpanik.

22 12 2009
kontaktmannen

Nej, det gör det inte. Det är ren idioti och direkt varumärkesdränerande.

3 01 2010
Victoria

Det där kallar jag inte en klyfta!
Men det var inte heller klyftigt av henne att ställa upp på reklamen och sedan klaga på exponering av kvinnor. Man kan vara mer avklädd i kläder än i underkläder om man får till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: