När Disneyskadade debatterar vargjakt.

3 01 2010

Som säkert alla noterat skjuts det varg i dagarna. För första gången sedan 60-talet. Trist tycker jag som helst inte vill bedriva någon jakt alls på friska rovdjur och absolut inte på varg. Men tydligen en nödvändighet enligt Naturvårdsverket och Riksdagen (notera att det står ”Riksdagen” och inte ”Regeringen”. Det betyder att även sossar och miljöpartister var med på beslutet). Och de borde väl veta eftersom dessa instanser bestämmer vad som strövar fritt i skogen.


Detalj från krogen Hellhunt i Tallinn. Ett ställe i min stil.

Inte förvånande höjs ett antal ilskna röster mot jakten. 99.7% av dessa kommer från Stockholm, Göteborg och Malmös innerstäder. Yttrar sig gör alltså folk som knappt sett ett rovdjur ens på bild och som dessutom har en kraftigt romantiserad bild av hur ett ekosystem fungerar, om de ens vet vad det är i sin ombonade lilla lattevärld. ”Disneyskada” brukar det kallas. Det betyder att man tror att alla djuren är vänner och leker tillsammans i skogen, precis som man sett på film.

Så här ligger det till. Människan (det är vi, det) förstör ordningen i ekosystemet. Utan oss reglerar det sig av sig självt. När vi kommer in och fuckar upp allt med hjälp av vårt samhällsbygge kräver detta att vi försöker upprätthålla ekosystemet på konstgjord väg. Om vi nu vill ha ett sådant d v s. Det innebär att man ibland får sätta ut friskt blod, odla skyddsvegetation eller t o m stödmata under vissa delar av året. Blir en art för talrik och hotar ordningen, då får människan helt enkelt gå in och korrigera. I vårt konstgjorda system har djuren en sak gemensamt. Människan är deras värsta (och ofta enda) fiende.

Naturligtvis handlar inte allt om biotopen. Det vore naivt att tro. Älg betyder på sina håll grova pengar och ett redigt köttberg att leva på för den som har mark, rätt och är lyckosam. Eller kanske danska och tyska gäster. Varg kan också betyda grova pengar, men tvärt om för den som har får eller kanske jagar med lös hund. En tränad jakthund har ett försäkringsvärde på ungefär 40 papp. Sen tillkommer ett par hundra timmar i träning. Att det finns ett antal filtmössor som älskar att panga hellre än bra kan såklart heller inte förnekas. Det är ju kul att skjuta och vissa skjuter gärna allt som rör sig. Inklusive jakthunden då och då.

Utöver hundproblemet grundar sig jägarens rovdjurshat ofta i konkurrensen om bytesdjuren. Man vill ha så mycket som möjligt att jaga. ”Om vargen äter upp all älg blir det inget över till mig”. Av samma anledning jagas räv, lo och kråka. Småsint? Naturligtvis. Om vi vill ha en fungerande fauna i detta land, vilket många jägare vill eftersom de bedriver ett omfattande viltvårdsarbete utan att få betalt, krävs det nog att vi får släppa till en älg då och då ur vår kvot.

Debatten som pågått i både sociala och associala medier de senaste dagarna har emellertid inget med praktiken att göra. Det är bara ett politiskt spel. Den Disneyskadade vänstern lobbade fram att öka vargstammen i Sverige. Jägarhögern lobbade fram skyddsjakten som pågår nu. Detta samband har emellertid inte speciellt många av de nyttiga idioterna som nu står på barrikaden förstått.

Annonser

Åtgärder

Information

7 responses

3 01 2010
Annika

Fan vad bra skrivet, håller med om allt.

3 01 2010
kontaktmannen

Tack @Annika. Det kanske krävs en norrlänning för att se komiken.

6 01 2010
kött

Det verkar som om de flesta vill äta kött. Och om vi nu har bestämt oss för att äta kött så är det bästa, ur både de ätandes och de ätnas intresse, att biffen har haft ett så drägligt liv som möjligt och tagits av daga på ett så smärtsamt sätt som möjligt.

Jag skulle personligen föredra att få strosa runt i skogen och snaska kotte i godan ro och falla för ett välplacerat skott i lungtrakten än att stå inbökat i ett kocentrationsläger (Göteborgsvits!) och bli född på kraftfoder gjort av mina nermalda släktingar, och slutligen, fylld av panikadrenalin, få en slaktmask över huvudet. Jag har både varit på jakt och på slakteri, och det sistnämnda är fanimej ingen festlig upplevelse.

Vi borde ära mer vilt, det är humanare, godare och miljövänligare. Det tycker tyvärr även både varg och lo. Och de håller nere viltstammen rejält. Mindre vilt ger mer kossa och gris på faten. Enkel matematik. Och vargen är inte direkt utrotningshotad: 6 000 i Västeuropa, 45 000 i ryssland och 60 000 i Nordamerika (enl Wiki). Personligen så har jag inga problem med att ta bort hela vargstammen i Sverige om det innebär att fler äter vilt och mindre nöt och gris.

Vegetarianers åsikter kan jag ta på allvar men övriga verkar, som du skriver, enbart vara Disneyskadade.

8 01 2010
Per Robert Öhlin

Vasst skrivet som vanligt. Håller med om mycket. Men den som sett jägarkulturen på nära håll VET att bakom fasaden finns en jaktlust bortom det förnuftiga som lockar fram en primitiv blödtörst och vapenfettsdrypande machokultur som de flesta av oss skräms av när den visar sig på andra håll i samhället.

Dessutom har ju jakten som gott som alltid varit statusbetingad. Grevar, pampar och storbönder deltar i jaktgillena mest för att visa närvaro, makt och som vanligt när machomän träffas handlar slutar det förr eller senare med att man ska dricka sig berusad.

Det är förtvivlat svårt att skilja på nyttojakt och nöjesjakt. Och jag har känslan att det finns vissa lobbygrupper som gärna vill att det ska vara så.

Du har helt rätt när du skriver att människans intrång i naturen gör att naturen måste hållas efter, men varför inte låta naturen gör det mesta jobbet själv? Varför inte låta vargarna få reducera älgar och råddjur på egen hand och först när det går för långt låta människan komma in i spelet med sina filthattar, fickpluntor och gevär – och försöka minska på den så skickligt kamouflerade nöjesjakten som möjligt?

Att fel vargar skulle skjutas det sa jag i samma stund jakten startade. Det kan en idiot räkna ut att det skulle ske.

Personligen kan jag inte låta bli att sympatisera med ungmoderaternas utspel om vargjakten, vilken gick ut på att Sverige nu kommer att få problem med trovärdigheten när det gäller att hytta med näven åt rovjakt på tigrar, sälungar, vithajar och valar.

Jag är säker på att norrmännen är glada idag.

8 01 2010
mumari

Mycket bra skrivet.
Jag tycker på ett sätt att det är synd att det mest är de ”Disneyskadade” som hörs som motståndare till vargjakten.
Det finns ganska många som lever på landet, med boskap, som ändå vill skydda vargen.
Självklart är det en tragedi att bli av med stora mängder boskap på grund av varg, men jag tycker att man bord lösa de fallen individuellt på bästa sätt. Att ha en nästan rikstäckande hetsjakt på varg som det finns så få av är inte en lösning.
Vi måste lära oss att leva med vilda djur, det är vi som mer och mer tar över deras revir.
Det blev en rörig kommentar…. men det jag mest ville säga var att det var en bra bloggpost!

16 01 2010
Trollglans

[…] ”När Disneyskadade debatterar vargjakt” […]

22 01 2010
kvackad

hehe under mina 25 år som jägare har jag varken sett macho eller alkohol i samband med jakt,kanske jag jagat för kort tid …..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: